Άρχισαν οι εγγραφές στο εργαστήρι Σεπτέμβριος 2013

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ένας μήνα δωρεάν φοίτηση σε θεατρικά εργαστήρια

Το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους στη Λάρνακα με την έναρξη της καινούριας χρονιάς ανακοινώνει ότι προσφέρει ένα μήνα δωρεάν φοίτηση σε καινούριους μαθητές οι οποίοι θα εγγραφούν στα θεατρικά εργαστήρια από την 1 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου.

... Τα θεατρικά εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά και νέους που θέλουν να γνωρίσουν την τέχνη του θεάτρου και να εκφραστούν μέσα απ’ αυτή, καθώς στόχος είναι η δημιουργική ευαισθητοποίηση των παιδιών και νέων, η ανάπτυξη της κοινωνικότητας, η ανάπτυξη της υπευθυνότητας και συνεργασίας στα πλαίσια της ομάδας και η απελευθέρωση της ψυχοκινητικής τους ενέργειας με όλες τις μορφές έκφρασης.

Όλες οι ομάδες των θεατρικών εργαστηρίων παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο χώρο του Ιδρύματος τη περίοδο Μαΐου – Ιουνίου κάθε χρονιάς.


Τα εργαστήρια προσφέρονται για παιδιά από 6 χρονών και άνω και σε έφηβους και νέους μέχρι 21 χρονών, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.


Όλα τα προγράμματα του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 24-664622.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Γελώντας Άγρια

Τι γίνεται όταν μια ψυχασθενής, ένας ερασιτέχνης υπαρξιστής και ένας πλανόδιος μουσικός, συναντηθούν, στον ίδιο χώρο?
Γίνεται το έλα να δεις!!!


Γελώντας Άγρια
του Christopher Durang


Όποιος αντέχει! Γιατί με τόσους τρελούς μαζεμένους στον scarabeo,
την βγάζεις δεν την βγάζεις την νύκτα.
Γελάστε και κλαίτε αργότερα μόνοι σας!
Με την συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Σωκράτη Σωκράτους.

Η θεατρική ομάδα Point Το Contemporary Theater ανεβάζει το έργο «Γελώντας Άγρια» του Christopher Durang, σε σκηνοθεσία Ευαγγελίας Ονουφρίου και μουσική Σωκράτη Σωκράτους.
Ένα κωμικό έργο και συνάμα τραγικό. Ένα πορτραίτο της σύγχρονης ζωής, όπου συνωστίζονται οι ψυχώσεις, οι νευρώσεις, τα πάθη, οι έξεις και ορέξεις, ανθρώπων μοναχικών, ανέραστων και δυστυχισμένων, έτοιμων για όλα.


Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο έργο, με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα που ενώ προσπαθεί να πιάσει από το ράφι της υπεραγοράς, την κονσέρβα της αρεσκείας της, ένας άγνωστος άντρας την εμποδίζει, με αποτέλεσμα να την εξαγριώσει σε τέτοιο βαθμό που χωρίς δεύτερη σκέψη σφίγγει τη γροθιά της και τον χτυπάει με λύσσα ουρλιάζοντας. “Θα κάνεις στην άκρη παλιομ….;” Αυτό ήταν! Από κει και
πέρα ξετυλίγεται με καλπάζοντες ρυθμούς ένα εντελώς απρόβλεπτο γαϊτανάκι εξομολογήσεων, συγκρούσεων και παρεξηγήσεων.

Οι δυο πρωταγωνιστές μιλούν ασταμάτητα επί παντός επιστητού. Για ότι τους ενοχλεί, τους αγχώνει, τους εκνευρίζει. Από το πόσο δύσκολο είναι να βρει κανείς ταξί μέχρι τα πυρηνικά απόβλητα. Όλα έχουν θέση στο λόγο τους. Και τούτο γιατί το μόνο που επιζητούν είναι να βρουν κάποιο δίαυλο επικοινωνίας σε ένα κόσμο παλαβό και σκληρό, που αρνείται κάθε ανθρώπινη επαφή.
Δυο άνθρωποι με διαφορετικές καταβολές και εμπειρίες, αλλά μέσα από τις ίδιες ανάγκες και αναζητήσεις, περνούν τυχαία από τους ίδιους χώρους και επηρεάζουν αμετάκλητα ο ένας την ζωή του άλλου, χωρίς καν να το ξέρουν.

Το έργο αφορά την ευθύνη απέναντι στην ίδια την ύπαρξη μας και το πώς επηρεάζουμε τον κόσμο γύρω μας με θετικό η αρνητικό τρόπο, έστω κι αν κάτι τέτοιο δεν είναι ο πρωταρχικός στόχος μας.
Μπορεί να είναι μια φωνή, μπορεί να είναι μια σκηνή, μπορεί να είναι μια κραυγή βοήθειας, που άτσαλα και άκομψα εκσφενδονίζει κάποιος άγνωστος στον δρόμο και δεν απευθύνεται καν σε μας.
Ή απευθύνεται;
Πομπός και δέκτης ο κόσμος όλος, αλληλοεπιδρά και στροβιλίζεται σε ένα φαύλο κύκλο εξάρτησης, έλξης και απώθησης.

«Ένα έργο με αστείρευτη φαντασία. Στις κορυφαίες στιγμές των μονολόγων, κρατάς την κοιλιά σου από τα γέλια»
New York Times


Συντελεστές:

Συγγραφέας: Christopher Durang

Σκηνοθεσία: Ευαγγελία Ονουφρίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λήδα Καραγιάννη

Μουσική: Σωκράτης Σωκράτους
Σκηνικά/ κουστούμια: Ευαγγελία Ονουφρίου

Υπεύθυνοι Παραγωγής: Ιλεάνα Νίκολσον, Νικόλας Δημητρίου


Παίζουν:
Αστέρω Κυπριανού, Νικόλας Δημητρίου και Σωκράτης Σωκράτους

Παραστάσεις:
Scarabeo Lunge Bar, Νικοκρέοντως 4, Λευκωσία
10, 17, 23, 24, 30, 31 Μαρτίου, στις 21:30 μ.μ.
Τιμή εισόδου: €10

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ


Η ΕΘΑΛ, με αφορμή την 116η θεατρική παραγωγή της, Ο Πουπουλένιος του Μάρτιν ΜακΝτόνα, έχει προσκαλέσει τη μεταφράστρια του έργου Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλλη να παραστεί στην πρεμιέρα του έργου.

Με την ευκαιρία αυτή η ΕΘΑΛ και το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου συνδιοργανώνουν σεμινάριο με θέμα Μονόλογος-Διάλογος, το Α και το Ω του Θεατρικού Κειμένου. Η διάρκεια του θα είναι συνολικά 12 ώρες και θα πραγματοποιηθεί στις 17, 18 και 19 Φεβρουαρίου, στους χώρους του Ινστιτούτου Goethe στη Λευκωσία.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου θα περιλαμβάνει εισαγωγή στη θεωρία της θεατρικής μετάφρασης σε σχέση με τις διαφορές και τις ομοιότητες με τα υπόλοιπα λογοτεχνικά είδη, ανάλυση κειμένου (βιογραφικά στοιχεία, ιστορικο-κοινωνικό πλαίσιο εποχής), δραματουργική επεξεργασία και πρακτική εργασία με μονόπρακτα συγγραφέων του 20ου αιώνα (Samuel Beckett, Harold Pinter, David Mamet κ.α.).

Το σεμινάριο απευθύνεται σε: θεατρολόγους, φιλόλογους, φοιτητές αυτών των σχολών και φυσικά σε ηθοποιούς και γενικά σε φίλους του θεάτρου που θέλουν να προσεγγίσουν τα θεατρικά κείμενα σε βάθος.


Ώρες: Παρ 17/02  18:00-22:00
           Σαβ 18/02   15:00-19:00
           Κυρ  19/02  10:00-14:00
 
Κόστος συμετοχής: €50
  
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ. 22 674920 και 25 877827.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Το Κτήνος στο Φεγγάρι


Κύπρος : Το Κτήνος στο φεγγάρι

Το έργο του Richard Kalinoski σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες του Θεάτρου Πορεία.
Ο εικοσάχρονος Αράμ Τομασιάν, μοναδικός επιζών της οικογένειας διαφεύγει στις Η.Π.Α. μετά το ολοκαύτωμα, όπου εργάζεται ως φωτογράφος. Η δεκαπεντάχρονη Σέτα έχει μόλις φτάσει στην Αμερική από το ορφανοτροφείο της Κωνσταντινούπολης, ως "νύφη από φωτογραφία". Ωστόσο η Σέτα δεν είναι το κορίτσι που ο Αράμ Τομασιάν διάλεξε από τη φωτογραφία να γίνει γυναίκα του.
Μετάφραση: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνικά-κουστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Haig Yazdjian
Ερμηνεία: Δημήτρης Τάρλοου, Ταμίλλα Κουλίεβα, Γιώργος Μπινιάρης, Ρωμανός Μπολώτας

26 και 27 Ιαννουαρίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό

Έφυγε ο Theo Angelopoulos

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 77 ετών ο σπουδαίος σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος, που παρασύρθηκε κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από μοτοσικλέτα. Υπέκυψε στα τραύματά του ο σκηνοθέτης Θ. Αγγελόπουλος, που λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τρίτης, έπεσε θύμα τροχαίου, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της νέας του ταινίας “Η Άλλη Θάλασσα”.
Ο σκηνοθέτης παρασύρθηκε στον περιφερειακό Κερατσινίου από μηχανή που οδηγούσε ειδικός φρουρός εκτός υπηρεσίας και διακομίσθηκε σε θεραπευτήριο του Φαλήρου, όπου διασωληνώθηκε άμεσα.
Ωστόσο αργά το βράδυ της Τρίτης έχασε τη μάχη, καθώς είχε βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα.

Είναι τραγικό για έναν καλλιτέχνη να αφήνει το έργο του μισό. Πρόλαβε όμως όλα αυτά τα χρόνια να διαγράψει μια λαμπρή πορεία που θα μείνει για πάντα γραμμένη στην ιστορία του κινηματογράφου. Η απήχηση που είχε το έργο του διεθνώς αποτυπώνεται και στο πως απλώθηκε και πώς καταγράφηκε  η είδηση του θανάτου του στα διεθνή μέσα από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Σεμινάρια θεάτρου για όλους... από την ΕΘΑΛ



Διαλέξεις από το Μιχάλη Πιερή και τον Λάμπρο Λάμπρου...

΄Εχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια, από την εποχή του θεάτρου Πράξις, όταν για τελευταία φορά η ΕΘΑΛ οργάνωσε εργαστήρι για «μεγάλους» φίλους του θεάτρου. Ήταν ένα αίτημα, μια συχνή ερώτηση πολλών... Φέτος με την επίβλεψη του ίδιου του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΘΑΛ, Μηνά Τίγκιλη -που δυο φορές στο παρελθόν ανέβασε παραστάσεις με ερασιτεχνικούς θιάσους στη Λεμεσό, τη Θεατρική Πορεία (Ταρτούφος του Μολιέρου) και τη ΕΝΑΦ της Αγ. Φύλας (Η Εξαίρεση και ο Κανόνας του Μπέρτολτ Μπρεχτ)- ξεκίνησαν οι συναντήσεις της ομάδας κάθε Σάββατο πρωί στις 9.30 στο Τεχνοχώρο. Οι εβδομαδιαίες συναντήσεις εμπλουτίζονται με μαθήματα και συναντήσεις με άλλους ανθρώπους του θεάτρου, 1-2 φορές το μήνα. Μετά αυτές του Νοεμβρίου, όπου προσκαλεσμένοι ήταν ο Καθηγητής Θεατρολογίας Δρ. Σάββας Πατσαλίδης (Παρ. 25/11/11) και ο Σχεδιαστής Φωτισμού Παναγιώτης Μανούσης (18/11/11), συχνός επισκέπτης στη Κύπρο, για τις καλλιτεχνικές ανάγκες των χορευτικών ομάδων και όχι μόνο… και του Δεκεμβρίου με το σκηνοθέτη (και του κινημ/φου), σεναριογράφο κ.α. Άδωνη Φλωρίδη, σειρά έχουν οι παρουσίες του πανεπιστημιακού και ποιητή Μιχάλη Πιερή που θα μιλήσει τη Τρίτη 17 Γενάρη 2012 στις 7.15 για το Κρητικό Θέατρο και το Σάββατο 21 του μήνα στις 10 το πρωί ο χορογράφος Λάμπρος Λάμπρου…
Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012,
Στο Κέντρο Χορού του Δήμου Λεμεσού (Κηποθέατρο)
Ώρα 09:30
Ποιος είδε την Ηλέκτρα στο Μπαλέτο;
Μια γρήγορη ματιά, στην εμπειρία μου ως κλασσικός χορογράφος με το αρχαίο δράμα και το μύθο.
Θα χρησιμοποιηθεί οπτικό υλικό που θα αναφέρεται στις αναμνήσεις, στην απόγνωση και στα προβλήματα που είχα ώστε να συμφιλιώσω την τραγωδία του Ευριπίδη Ηλέκτρα και το κλασσικό μπαλέτο.
Λάμπρος Λάμπρου
Πληροφορίες/εγγραφές καθημερινά 25 87 78 27

Μουσικοχορευτική παράσταση "ΚΑΛΥΝΥΦΤΑ"



Η Θεατρική Ομάδα Πηγή θα παρουσιάσει την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου του 2012 στις 9:30 μ.μ (εκτάκτως) και για κάθε Πέμπτη στις 9:00μ.μ (μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου) στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ τη μουσικοχορευτική παράσταση «Καληνύφτα» σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη, μουσική επιμέλεια και διδασκαλία του Γιώργου Κολιά, χορογραφίες της Χλόης Μελίδου και φωτισμούς του Βασίλη Πετεινάρη.
Βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Γιάννης Ιωάννου και βοηθός παραγωγής η Χριστίνα Κούταλη.
Στην παράσταση θα παίζουν οι Kριστιάνα Γεωργίου, Χλόη Μελίδου, Φανή Σωκράτους, Πέννυ Φοινίρη, Μαρίνα Βρόντη και Γιάννης Ιωάννου. Μουσική ζωντανά θα παίζουν οι Γιώργος Κολιάς (κιθάρα) και Ελίνα Αλεξάνδρου (πιάνο).
To εικαστικό της αφίσας είναι του Ελευθέριου Κακαθύμη.

Πέντε γυναίκες συναντιούνται σ΄ένα μπαρ στην Καληνύφτα όπου τα τελευταία χρόνια εργάζονται. Σ΄ αυτό το μπαρ οι γυναίκες βρήκαν καταφύγιο αφού η κάθε μία εγκατέλειψε τη χώρα της. Τις ενώνει ένα μυστικό, το οποίο όταν αποκαλυφθεί όλα θα ανατραπούν. Το γεγονός ότι η κάθε μία προέρχεται από διαφορετική χώρα, μας ταξιδεύει μέσα από τη μουσική και το χορό στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, στην Αμερική και στη Βραζιλία.


Τηλέφωνα κρατήσεων: 96-782353 – 25-877827
Είσοδος: €15
 

Βραβεία ΘΟΚ: Το μεγάλο βραβείο στο Στέφανο Αθηαινίτη


Πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012 στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Δημήτρη Χριστόφια, η τελετή απονομής των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ για τη διετία 2009-2011.
Την τελετή παρουσίασαν οι ηθοποιοί Παναγιώτα Μόνια και Χριστόδουλος Μαρτάς και έφερε τη σκηνοθετική επιμέλεια της Αλεξίας Roider. Συμμετείχαν, οι Έλενα Αντωνίου, Στυλιάνα Αριστείδου, Χρίστος Γαβριήλ, Πέτρος Κονναρής, Λοϊζος Κωνσταντίνου, Ιάκωβος Χατζηβασίλη.
Η βραδιά άνοιξε με χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο ΘΟΚ, όπως κάθε διετία, έτσι και φέτος απένειμε το μεγάλο βραβείο θεάτρου σε μια σημαντική προσωπικότητα του κυπριακού θεάτρου. Φέτος τιμήθηκε ο σκηνογράφος Στέφανος Αθηαινίτης για το σύνολο της προσφοράς του. Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας  κ. Δημήτρης Χριστόφιας
Σύμφωνα με το ΘΟΚ και το σκεπτικό της βράβευσης του κ. Αθηαινίτη σημειώνεται ότι ο σκηνογράφος: "Υλοποίησε τις ουτοπίες με στόχο να γίνει ο αρχιτέκτονας της φαντασίας μας, Σχεδίασε τις λέξεις, χρωμάτισε τις ιδέες, έστησε όνειρα και εφιάλτες, ζωντάνεψε εποχές και κίνησε τις ψυχές μας δημιουργώντας μοναδικά θεατρικά κοστούμια και σκηνικά. Έντυσε με την τέχνη του το λόγο των θεατρικών συγγραφέων και των ηρώων τους. Τους έφερε στα μονοπάτια της καρδιάς μας να κινούνται αιθέριοι, μαγικοί, τρομακτικοί, καθημερινοί, φαντάσματα του υποσυνείδητου κι αχτίδες λαμπερές που μάχονταν τη συννεφιά του κόσμου. Τα κοστούμια του μένουν πάντα ιερά τεκμήρια των ηρώων που πέρασαν από τη θεατρική σκηνή, καταφέρνοντας να μας παρασύρουν σ’ έναν αιώνιο διάλογο με το χρόνο, το χρώμα, την κίνηση και το φως, αλλά και με τα πάθη, τα όνειρα και τις Ερινύες μας. Βραβεύουμε το Στέφανο Αθηαινίτη για την προσφορά του στο Θέατρο και τον Πολιτισμό, ένα μεγάλο Σκηνογράφο και Ενδυματολόγο, που μας χάρισε αφειδώλευτα το ταλέντο του, μας ξενάγησε στις Πολιτείες των Σκηνικών και των Κοστουμιών της Ψυχής του και μας ταξίδεψε στα ονειρικά τρίστρατα της Μαγείας που συνθέτουν τη Θεατρική Τέχνη".

Τα βραβεία

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣΑλκίνοος Ιωαννίδης για τη μουσική της παράστασης “Βάκχες”
Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής ΘΟΚ,
κ. Άθως Ερωτοκρίτου
Σκεπτικό Βράβευσης:
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κατάφερε να δώσει ζωντάνια και ρυθμό στην όλη αναβίωση της Ευριπίδειας τραγωδίας «Βάκχες». Η μουσική του λειτούργησε ως δυναμογόνο στοιχείο της σκηνοθετικής πρότασης και προσέδωσε στην παράσταση ένα όμορφο διπολικό σχήμα, κινούμενο ανάμεσα στις πτυχές του Ευριπίδειου λόγου και του αρχαιόπρεπου μέλους. Γεφύρωσε με αριστοτεχνικό τρόπο τις όποιες αποστάσεις μεταξύ των ηρώων και του χορού. Υποχρέωσε τους ήρωες να υποταχθούν στο λόγο του αρχαίου τραγικού και υπέβαλε στους θεατές το εσωτερικό μεγαλείο και την ομορφιά αυτού που λέγεται τραγωδία.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣΝάταλυ Αμμάν για την κίνηση της παράστασης “Κύκλωψ”
Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των Βραβείων 2009-2011,
κ. Χρίστος Ζεζίδης
Σκεπτικό Βράβευσης:
Η Νάταλυ Αμμάν στον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη κίνησε το χορό με εκφραστικότητα, πλαστικότητα και ζωντάνια. Κατάφερε να τον αναδείξει σε καθοριστικό στοιχείο της παράστασης. Η κίνηση δεν ήταν απλώς εναρμονισμένη με το όλο πνεύμα του έργου, το αναδείκνυε. Οι συμβολισμοί πέρασαν στο κοινό μέσα από την πολυμορφία και την πρωτοτυπία των σχηματισμών. Η κίνηση έδινε στην παράσταση ρυθμό και δυναμισμό, που ταξίδευαν το θεατή στο χωρόχρονο με μαγευτικές συναισθηματικές διακυμάνσεις.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣΝίκος Κουρούσιης για το σκηνικό της παράστασης “Σφαγείο”
Το βραβείο απένειμε ο Διευθυντής του ΘΟΚ κ. Βαρνάβας Κυριαζής
Σκεπτικό Βράβευσης:
Η σκηνογραφία του Νίκου Κουρούσιη στο «Σφαγείο» του Ιλάν Χατσόρ, υποστήριξε λειτουργικά την παράσταση οδηγώντας άμεσα το θεατή σε συνειρμούς και αλληγορίες. Σ’ ένα σκηνικό που συνταίριαζε τη θεατρικότητα και την εικαστική αυτοτέλεια με ρεαλιστικά στοιχεία και εμβληματικά αντικείμενα, χώρεσαν οι ανελέητες συγκρούσεις και ο αδελφοκτόνος σπαραγμός. Χρώματα, σχήματα και επίπεδα δόθηκαν με συγκλίνοντες συμβολισμούς. O καλλιτέχνης δημιούργησε ένα σκηνικό όπου έδωσε διαπλεκόμενες ιδεολογικές φόρμες. Ανέδειξε τη σκηνοθετική γραμμή και ενσωμάτωσε με χαρακτηριστική δύναμη τις ερμηνείες που το κατέστησαν ως ένα πολυσήμαντο σκηνικό.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣΜαρίνα Νικολαΐδου για τα κοστούμια της παράστασης “Beckett X5”
Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, κ. Χριστάκης Λοϊζίδης
Σκεπτικό Βράβευσης:
Η Μαρίνα Νικολαΐδου στο «ΜπέκετΧ5» στήριξε ενδυματολογικά το λόγο του συγγραφέα με έντονα εξπρεσιονιστικά και συνάμα λιτά στοιχεία. Η χρωματική της παλέτα, κινούμενη στο μαύρο, το κόκκινο και το γκρίζο απέδωσε με πρωτοτυπία την εικαστική της έμπνευση σε λειτουργικά κοστούμια που ανέδειξαν την παράσταση.
Παρ’ όλη τη διαφοροποίηση των αναγκών των μονοπράκτων, κατάφερε να διατηρήσει με συνέπεια το ύφος που επέλεξε να υπηρετήσει, προσαρμόζοντάς το ανάλογα. Αξιοποίησε με διακριτικότητα διαφορετικά στοιχεία και κατάφερε να δώσει ένα ενιαίο ενδυματολογικό ύφος.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝΝικολέτα Καλαθά για το σχεδιασμό των πολυμέσων της παράστασης
“Η Νόσος”
Το βραβείο απένειμε ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ κ. Θέμις Θεμιστοκλέους
Σκεπτικό Βράβευσης:
Το έργο του Αντώνη Γεωργίου «Νόσος» παρουσιάζει μια ηλικιωμένη συγγραφέας που πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα πολυμέσα, που χρησιμοποίησε η Νικολέτα Καλαθά και ο εφευρετικός τρόπος επιστράτευσής τους βοηθούν το θεατή να αντιληφθεί και να συναισθανθεί την απειλή που κυκλώνει την πρωταγωνίστρια. Η οπτική παρέμβαση της video artist είναι καθοριστική. Εισάγει το θεατή κατευθείαν στον κόσμο της ηρωίδας, έναν κόσμο που αποκόπτεται από την πηγή της ζωής.
Προβάλλονται στο χώρο γράμματα και αριθμοί σε μια άτακτη, μπερδεμένη σειρά, αποτυπώνοντας τη σύγχυση που επικρατεί στο μυαλό της πρωταγωνίστριας. Η ίδια προσπαθεί να τα ακινητοποιήσει και να τα συγκρατήσει, αλλά της διαφεύγουν. Επιδίδεται σε μια μάταιη, αγωνιώδη προσπάθεια μεταξύ ύπαρξης και ανυπαρξίας. Σε αυτό το δίπολο κινείται και η δουλειά της Νικολέτας Καλαθά, οι βιντεο-προβολές της οποίας καταφέρνουν να υποστηρίξουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το υλικό του θεατρικού έργου.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥΘέατρο Αντίδοτο για την παράσταση “Το Κρυφτούλι”
Το βραβείο απένειμε η Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Βραβείου,
κα. Ελένη Σμυρνιού
Σκεπτικό Βράβευσης:
Η σκηνοθετική δομή της παράστασης, η σκηνογραφική της άποψη, οι ερμηνείες των δύο ηθοποιών (Κάθριν Μπίγκερ και Σάρλοτ Ντέιβις) καθώς και η μουσική της επένδυση, μέσα από μια εναρμονισμένη ευρηματικότητα, υπογράμμισαν το ρόλο και την δυναμική που πρέπει να έχει μια παιδική θεατρική παράσταση. Το Κρυφτούλι με τα ελάχιστα μέσα παραγωγής (σκηνικά-κοστούμια κτλ) και την ελάχιστη χρήση λόγου κατάφερε να επιτελέσει άψογα το στόχο του παιδικού θεάτρου, που δεν είναι άλλος από το να καλλιεργεί την φαντασία του παιδιού, να δίνει κίνητρο στην παιδική δημιουργικότητα, να εστιάζει με ευαισθησία στο μήνυμα και να τροφοδοτεί με ερεθίσματα και έμπνευση. Η παράσταση το Κρυφτούλι κατάφερε να πετύχει τον πιο πάνω συνδυασμό υπογραμμίζοντας πως όταν υπάρχει φαντασία και δημιουργικότητα ακόμα και με τα ελάχιστα μέσα μπορεί ένα παιδί να φτιάξει μια δική του ιστορία. Το Κρυφτούλι» έδινε κίνητρο, στο κάθε μικρό θεατή, φεύγοντας από το θέατρο, να πάει στο σπίτι του και να φτιάξει…το δικό του παραμύθι. Μια ολοκληρωμένη παιδική θεατρική παράσταση, αισθητικά, σκηνοθετικά και ερμηνευτικά άψογη.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣΓιώργος Νεοφύτου για το έργο του “DNA”
Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, κ. Νίκος Τορναρίτης
Σκεπτικό Βράβευσης:
Ο Γιώργος Νεοφύτου, στο έργο του DNA καταπιάνεται με το θέμα των αγνοουμένων, απότοκο της τουρκικής εισβολής του 1974. Το DNA χαρακτηρίζεται για τη λιτή του γραφή και το ρεαλισμό του. Οι γεμάτοι δύναμη και συγκρούσεις διάλογοί του, παρέχουν στους ήρωες τη δυνατότητα της πλήρους ολοκλήρωσης και τους υψώνουν σε σύμβολα. Το έργο έχει δυνατή και ευέλικτη πλοκή, που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, μεταφέροντάς τον νοερά σε στιγμές αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Απλή γλώσσα, με δυναμισμό και αποφυγή του περιττού, καταστάσεις που διαπλέκονται μεταξύ τους με τρόπο αριστοτεχνικό, συγκινούν, ευαισθητοποιούν και παράλληλα προβληματίζουν για το άδικο της τύχης του ανθρώπου σε κάθε πόλεμο.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥΈλενα Παπαδοπούλου για την ερμηνεία της στην παράσταση
“Ο Σακάτης του νησιού”
Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ κ. Δημήτρης Καραγιάννης
Σκεπτικό Βράβευσης:
Η Έλενα Παπαδοπούλου, με καλλιτεχνική ωριμότητα και υποκριτική μαεστρία ενσάρκωσε την Αϊλήν στο «Σακάτη του Νησιού» του Μάρτιν ΜακNτόνα. 
Η ένταση και η εσωτερικότητα στην ερμηνεία της, ο ορθολογιστικός και συνάμα συναισθηματικός έλεγχος των εκφραστικών της μέσων, την οδήγησαν στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου χαρακτήρα που κινήθηκε αρμονικά στο σκηνικό χώρο και ένιωσε στον απόλυτο βαθμό την ανάσα των αντικειμένων που τον συνέθεταν. Αποκάλυψε με συγκλονιστικό τρόπο την Αϊλήν της μοναχικότητας, της πίκρας, της αδιέξοδης ζωής, του ταξιδιού χωρίς επιστροφή.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥΑντώνης Κατσαρής για την ερμηνεία του στην παράσταση
“Η νέα τάξη πραγμάτων”
Το βραβείο απένειμε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους
Σκεπτικό Βράβευσης:
Ο Αντώνης Κατσαρής υποδύθηκε τον «Νίκολας» στη «Νέα Τάξη Πραγμάτων» που ήταν μια συρραφή τεσσάρων μονόπρακτων του νομπελίστα Χάρολντ Πίντερ. Ο ηθοποιός δημιούργησε και έπλασε τον έναν από τους δύο ήρωες με τρόπο συγκλονιστικό, αβίαστο και φυσικά, παρασύροντας τους θεατές της παράστασης στη βασανιστικά αληθινή περιπέτεια κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου, που αποκαλύπτει σταδιακά την κρατική βία. Ο Αντώνης Κατσαρής ακολουθώντας μια πολυσύνθετη υποκριτική μανιέρα, έδωσε ψυχή στο ρόλο του, τον κίνησε με αληθοφάνεια και τον πρόσφερε στο κοινό του με δεινότητα, φαντασία και μοναδική εκφραστικότητα.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣΓιώργος Ροδοσθένους για τη σκηνοθεσία της παραγωγής
“Σώμα Ξεβαμμένο Μπλε”
Το βραβείο απένειμε εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, η βουλευτής Ρούλα Μαυρινικόλα
Σκεπτικό Βράβευσης:
Ο Γιώργος Ροδοσθένους προσέγγισε το θέμα του έργου «Σώμα ξεβαμμένο μπλε» με ευαισθησία και ευρηματικότητα, ντύνοντας την πλοκή με αισθαντική μουσική, που υπογράμμιζε το συναισθηματικό λαβύρινθο, στον οποίο είχε εγκλωβιστεί η κεντρική ηρωίδα. Μέσα, λοιπόν, από την τεχνική του μιούζικαλ, ο σκηνοθέτης ξεδίπλωσε το ερωτικό τρίγωνο, καθώς και όλους τους χαρακτήρες που περιστρέφονται γύρω από αυτό με επιδεξιότητα, στιβαρό έλεγχο των παραμέτρων σύνθεσης της παράστασης, χωρίς ωστόσο η αυστηρή του δομή να στερεί οτιδήποτε από τη φρεσκάδα, τον αυθορμητισμό και το κέφι μιας μουσικής παράστασης. Με σωστή δοσολογία χιούμορ και δράματος, ο σκηνοθέτης ισορρόπησε επιτυχημένα σε ένα θέαμα που μεταπηδά αβίαστα από το δράμα στην κωμωδία και από το γέλιο στον προβληματισμό.

Βάκχες από την ομάδα ΜΙΤΟΣ

20, 21, 26, 27, 28/ 1/ 2012

Η θεατρική ομάδα ΜΙΤΟΣ έχει ξεκινήσει ένα νέο κύκλο εργασίας πάνω στην τραγωδία Βάκχες του Ευριπίδη. Πρόκειται για τη συνέχεια της θεατρικής έρευνας της ομάδας πάνω στα κείμενα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και της παραστατικότητας τους.

Στις 20, 21, 26, 27 και 28 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί στο ΠΑΛΙΟ ΞΥΔΑΔΙΚΟ στη Λεμεσό, στην έδρα της ομάδας ΜΙΤΟΣ, όχι μια ολοκληρωμένη παράσταση, αλλά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της ερευνητικής διαδικασίας πάνω στο κείμενο των Βακχών. Στα πλαίσια της θεατρικής έρευνας είθισται να γίνονται τέτοιου τύπου ανοικτές παρουσιάσεις και συζητήσεις, χρήσιμες για τη συνέχεια της ερευνητικής διαδικασίας.

Από την πολυεπίπεδη τραγωδία του Ευριπίδη, η θεατρική ομάδα ΜΙΤΟΣ εστιάζει την προσοχή της στη μορφή του Πενθέα. Αυτός ο νέος βασιλιάς της Θήβας εκφράζει την ανάγκη για το μέτρο, την εγκράτεια, την αποστασιοποίηση. Και πράγματι υπάρχει ανάγκη για λογική, κριτική και σκέψη. Μέχρι ποιό βαθμό όμως. Ο Πενθέας φτάνει στην αποστείρωση. Καταλήγει στο φόβο για το ξένο, την βίαιη αντίδραση σε κάθε τι καινούργιο, σε κάθε τι που δεν κατανοεί.

Ο ερχομός του θεού Διόνυσου μας καλεί να αποδεχτούμε πως, πέρα από το λογικό, σε κάθε ανθρώπινο ον ενυπάρχουν δαιμόνια και παραλογισμός. Μας υπενθυμίζει την ανάγκη για αναγνώριση της τελετουργικής φύσης μας. Η ζωή μας βρίσκεται σε μια συνεχή αναζήτηση του νοήματος και της ευδαιμονίας. Αλλά, όπως αναφέρει ο Μορέν το νόημα δεν έρχεται από το εξωτερικό του είναι μας. Αναδύεται από τη συμμετοχή.

Ο Πενθέας με την εναντίωση του ασεβεί έναντι στο θεό Διόνυσο, έναντι στη φύση του. Με την τιμωρία του διεκδικεί μια εξέχουσα θέση στη σφαίρα του τραγικού.

Η θεατρική φόρμα που ακολουθεί η θεατρική ομάδα ΜΙΤΟΣ δεν έχει να κάνει με τη ψυχολογία χαρακτήρων και το αστικό θέατρο. Αλλά βασίζεται σε συγκεκριμένα εργαλεία και μεθόδους για την ανάπτυξη της ρυθμικότητας του λόγου και την οργανικότητα του σώματος. Εκφράζεται μέσα από μια τελετουργική πράξη που οι δρώντες θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν μεταξύ τους, διατηρώντας ζωντανή την ενέργεια από την αρχή μέχρι το τέλος.

Στις «Βάκχες» ο χορός αποτελεί τον βασικό φορέα της αφήγησης. Είναι ο θίασος του θεού Διονύσου. Το μακρόσυρτο τραγούδισμα του διακόπτεται από επεισόδια δράσης. Όλοι οι συντελεστές επί σκηνής είναι μέλη του χορού, από όπου ξεπηδούν οι μορφές που δρουν στα επεισόδια.

Τα χορικά μέρη ακούγονται στην αρχαία ελληνική γλώσσα και έχουν δουλευτεί βάση κανόνων της Προσωδίας, εναλλαγή μακράς και βραχείας συλλαβής. Λειτουργούν τελεστικά και προετοιμάζουν τη δράση των επεισοδίων. Εμβόλιμα των χορικών εμφανίζονται τα επεισόδια στην νεοελληνική γλώσσα, που βασίζονται κυρίως στις μεταφράσεις του Γιώργου Χειμωνά και του Αλέξ. Αθ. Μπάλτα.

Αναπόφευκτα ο ποιητικός λόγος της τραγωδίας οδηγεί και στην ποιητική έκφραση της σωματικότητας. Αφετηρία της δουλειάς αποτελεί το
training των συμμετεχόντων και άλλες εξωτερικές πηγές όπως για παράδειγμα η αρχαία ελληνική αγγειογραφία. Η δυναμική της ομάδας και η σύνθεση των μορφών μέσα από αρχέγονες θέσεις/ στάσεις μπορούν στην ανάπτυξη τους να φτάσουν σε ένα νέο τελετουργικό, σε μια νέα αφήγηση του δράματος.

Ο στόχος του ΜΙΤΟΣ είναι το Καλοκαίρι του 2012 να ολοκληρωθεί το
project, που ξεκίνησε ως το «Μετρητά, το πένθος του Πενθέα» τον Ιούλιο του 2009.

Η θεατρική ομάδα ΜΙΤΟΣ, εκτός από το
project πάνω στις Βάκχες του Ευριπίδη, έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις «Άσκηση με μέτρο» πάνω σε κείμενα του Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή, τη συμπαραγωγή «IF» με την πολωνική ομάδα neTTheatre βασισμένη στην τραγωδία Ιφιγένεια εν Αυλίδη του Ευριπίδη και τη σόλο παράσταση «Εσίγησα» που αφορά στη φιγούρα της Μήδειας.

Παραγωγές της ομάδας πάνω στην αρχαία ελληνική τραγωδία έχουν διακριθεί στο παρελθόν και έχουν εκπροσωπήσει την Κύπρο στο φεστιβάλ
OFF της Αβινιόν στη Γαλλία το 2010 με ανάθεση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Έχει επίσης επιλεχθεί να εκπροσωπήσουν ξανά την Κύπρο, σύμφωνα με την απόφαση της κριτικής επιτροπής του 1ου Πειραματικού Φεστιβάλ Θεάτρου, στο θεατρικό Φεστιβάλ του Καίρου το 2012.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Λούκας Βαλέβσκι και Έλενα Αγαθοκλέους.

Μουσική επιμέλεια: Λούκας Βαλέβσκι

Δραματουργία: Ράνια Ιακώβου/ Έλενα Αγαθοκλέους

Κατασκευές: Γιώργος Μαυρογένης

Λαμβάνουν μέρος:

Διομήδης Κουφτερός, Νικόλας Αρκαδίου,

Πάρης Παπαγιώργης, Λούκας Βαλέβσκι

και η ΈλεναΑγαθοκλέους

Υπεύθυνες παραγωγής: Έλενα Αγαθοκλέους και Αλέξια Ανδρέου

Βοηθός παραγωγής: Χριστίνα Πετρίδου


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Ημερομηνίες 20, 21, 26, 27 και 28 Ιανουαρίου

Στο Παλιό Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34, Λεμεσός

Έναρξη στις 20:30

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, εφόσον ο χαρακτήρας της παράστασης είναι ερευνητικός.

Κρατήσεις απαραίτητες. Στο τηλέφωνο 99 864970



**--------------**


The theater group MITOS entered in a new stage of work over the ancient tragedy Bacchae by Euripides. This work is a continuation of the theatre’s group research on the texts of ancient Greek tragedy and their presentation.

The performance, which will take place on the 20th, 21st, 26th, 27th and 28th of January at the PALIO XYDADIKO and will not be yet a complete performance. But rather will be a presentation of research process results. Such open presentations and discussions with audience are customary during a theatrical research, since are vital and useful for the development and subsequent of the research process.

From the multileveled tragedy of Euripides, MITOS focuses its interest to the figure of Pentheas. This new king of Thebes expresses the need for measure, temperance and detachment. Indeed there is a need for logic, criticism and thought. Up to what extend though. Pentheas touch sterilization. He concludes to fear anything strange, to react violently to anything new and anything that he does not understand.

The arrival of god Dionysos forces us to accept that, beyond the logic, each human being inherent demons and absurdity. It also reminds us of the need for recognition of our ritual nature. Our life is a continuous research of meaning and happiness. But as Moren says, the meaning does not come from the outside of our being, but rather it emerges from participation.

The opposition of Pentheas is disrespect to god Dionysus and to his own nature. With his punishment he claims a prominent place in the realm of tragedy.

The theatrical form, adopted by MITOS, is not linked to the psychology of the characters. Rather it focuses on specific theatre tools and methods for the development of the rhythm of speech and the vitality of the body. It is expressed through a ritual where the actors will aim to develop between them by keeping alive the energy from the begging to the end.

In “Bacchae” the chorus is the focal point of the narration. It is the troupe of Dionysus. The singing is interrupted from episodes. All performers on stage are part of the chorus, from where figures appear acting in the episodes.

The chorus language is in ancient Greek and has been worked in accordance to the Prosody, alternating long and short syllable. It functions as operator and prepares the action of the episodes. In the episodes is used the modern Greek language, mainly based on the translations of Giorgos Chimonas and Alex Ath. Mpaltas.

The poetic text of the tragedy leads to the poetic expression of the body. The starting point of this work is the training of the participants and other external sources such as ancient Greek vase painting. The dynamic of the team and the composition of the forms through primordial positions/attitudes may reach in their development to a new ritual and a new narration of the drama.

The aim of MITOS is to complete the project by the summer of 2012, which began with “Metrita, the grief of Pentheas” in July 2009.

The theatre group MITOS except the project regarding Bacchae of Euripides, has represented performances “Askisi me metro.” on the texts of Sophocles Oedipus Rex, the collaboration “IF” with the Polish group neTTheatre based on the tragedy Iphigenia in Aulis by Euripides and the solo performance “SILENCED” regarding the figure of Medea.

MITOS productions on the ancient Greek tragedy have excelled in the past and have represented Cyprus at the Festival OFF d’ Avignon in France in 2010 with the entrusting of the Cultural Services of the Ministry of Education and Culture. The group has also been chosen to represent Cyprus at the Cairo Theatre Festival in 2012, according to the decision of the jury at the 1st Festival of Experimental Theatre.

Credits:

Direction: Lukas Walewski and Elena Agathokleous

Music: Lukas Walewski

Dramaturgy: Rania Iakovou and Elena Agathokleous

Set construction: Giorgos Mavrogenis

Performers: Diomides Koufteros, Nikolas Arkadiou,

Paris Papagiorgis, Lukas Walewski and Elena

Agathocleous.

Production Manager: Elena Agathocleous and Alexia Andreou

Production Assistant: Christina Petridou

Information:

Date: 20, 21, 26, 27, 28 January 2012

Place: PALIO XYDADIKO, 34 Genethliou Mitella, Limassol

Time: 20:30

Admission is free due to the research character of the performance.

Reservations required at 99 864970