Άρχισαν οι εγγραφές στο εργαστήρι Σεπτέμβριος 2013

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ο ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ


                                                             
Αυτό το καλοκαίρι, η ΕΘΑΛ παρουσιάζει ένα από τα πιο σημαντικά έργα του νεοελληνικού θεάτρου, τον  «Αγαπητικό της Βοσκοπούλας» του Δ. Κορομηλά.

Πρόκειται για ένα έργο που διαχρονικά αγαπήθηκε από το κοινό κάθε φορά που παρουσιάστηκε ενώ μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο περισσότερες από δύο φορές (με πιο χαρακτηριστική αυτή του 1955 με πρωταγωνιστές τους Αλίκη Βουγιουκλάκη, Θάνο Κωτσόπουλο, Ελένη Χατζηαργύρη, Κώστα Χατζηχρίστο και πολλούς άλλους ηθοποιούς της εποχής). Εξ άλλου η παράσταση στο Πεδίον του Άρεως, στις αρχές της δεκαετίας του ’60 από το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη αποτέλεσε καλλιτεχνικό γεγονός.

Η παράσταση της  ΕΘΑΛ ανεβαίνει σε διασκευή και σκηνοθεσία του Χρίστου Ζάνου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδιάζει ο Χάρης Καυκαρίδης. Στην παράσταση θα παίζει ζωντανά κλαρίνο ο μουσικός Γιώργος Γεωργίου έχοντας και την ευθύνη της μουσικής.

Πρωταγωνιστούν  οι  ηθοποιοί  Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Τζωρτζίνα Τάτση, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Μαρίνα Βρόντη, Aντρέας Νικολαίδης, Πέννυ Φοινίρη, Γιάννης Ιωάννου και. Κωνσταντίνος Αλκιβιάδης.


Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ένας περιοδεύων θίασος Κυπρίων ηθοποιών – ένα μπουλούκι – στη δεκαετία του 1950, περιοδεύει στα χωριά του νησιού. Η παράσταση της «Βοσκοπούλας» δίνεται στον πολιτιστικό σύλλογο ενός ορεινού κεφαλοχωριού της επαρχίας Λεμεσού. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι όσο γίνεται πιο απλά και λιτά, (βασικά λόγω της φτώχειας των Κύπριων θεατρίνων).  Οι ηθοποιοί, με το γνωστό χωνί, τραγουδώντας και χορεύοντας με τη συνοδεία του κλαρίνου που θα παίζει ζωντανά στη σκηνή ο Γιώργος Γεωργίου, καλούν το κοινό του χωριού  να έλθει στην παράσταση. Αρχίζουν να παίζουν το έργο, τον Αγαπητικό της Βοσκοπούλας με επικεφαλή τον γνωστό ηθοποιό Αχιλλέα Γραμματικόπουλο στο ρόλο του Μήτρου. Ο θίασος της ΕΘΑΛ αντιμετωπίζει τη «Βοσκοπούλα» με σύγχρονη θεατρική ματιά...
           
Το έργο εξακολουθεί να ανεβαίνει  μέχρι και σήμερα πολύ συχνά από θιάσους στην Ελλάδα ,  ειδικά τα καλοκαίρια καθώς έχει σαν έργο μια φρεσκάδα και μια δροσιά με την αγνότητά του και τον παραδοσιακό του πια χαρακτήρα, όμως στην Κύπρο έχει να παρουσιαστεί πολλά χρόνια από επαγγελματικό θέατρο. Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας είναι ένα δραματικό ειδύλλιο γραμμένο από τον Κορομηλά το 1890 για τους ανθρώπους που ζουν στα βουνά όπου τα πάθη είναι πιο έντονα και τα ήθη πιο αυστηρά. Με τον ποιητικό λόγο να κυριαρχεί και με το γνωστό άσμα του Ζαλόκωστα από το οποίο εμπνεύστηκε ο Κορομηλάς για τη συγγραφή του έργου να αποτελεί το μότο......

 « Μια βοσκοπούλα αγάπησα
    Μια ζηλεμένη κόρη
  Κι ήμουν αλάλητο πουλί
Δέκα χρονών αγόρι.....»
  

Πληροφορίες-κρατήσεις: 25 877827
Είσοδος: €15 και €10


ΧΟΡΗΓΟΙ:
Μέγας Θεσμικός Χορηγός: ΘΟΚ
Πάγιοι Χορηγοί: Δήμος Λεμεσού, Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού
Μέγας Χορηγός 2010/2011: CYTA
Χορηγοί Παραγωγής: ΑΗΚ, ΟΠΑΠ Κύπρου, Royal Crown Insurance
Κύριος Χορηγός Παραγωγής: Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΡΙΚ, Λεμεσόραμα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Capital 96.1fm, Capital TV, UCY Voice 95.2FM
Στηρίζουν: Track & Talk LTD, Iacovou Printers, Strass & Glitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου