Άρχισαν οι εγγραφές στο εργαστήρι Σεπτέμβριος 2013

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Τα ''Κύπρια'' με μια ματιά

Ημερομηνία: 08.08.2011 | 10:23
Τα ''Κύπρια'' με μια ματιά
Έντεκα κορυφαίες καλλιτεχνικές προτάσεις από τον χώρο της μουσικής, του χορού και του θεάτρου, θα παρουσιαστούν τον Σεπτέμβριο στο κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς.
Του Μιχάλη Χριστοδούλου

Ο Τζον Μάλκοβιτς θα βρεθεί στα "Κύπρια" στις 17/9.

«THE INFERNAL COMEDY, CONFESSIONS OF A SERIAL KILLER» Πρόκειται για ένα θέατρο όπερας, σχεδιασμένο για μια ορχήστρα μπαρόκ, δύο σοπράνο και ένα ηθοποιό που βασίζεται στην πραγματική ιστορία ενός κατάδικου δολοφόνου, φημισμένου ποιητή, συγγραφέα και δημοσιογράφου, ο οποίος κατηγορήθηκε για τον φόνο αριθμού γυναικών. Το έργο σε μετάφραση τιτλοφορείται
«Η Μαύρη Κωμωδία. Η απολογία ενός κατά συρροή δολοφόνου».
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ;Για τον Τζον Μάλκοβιτς
Για τον Τζον Μάλκοβιτς που θεωρείται ο «μαέστρος της ψυχραιμίας» και γοητεύει τους θεατές με το «παγερό» του φέρσιμο και την αποπλανητική του ευφυΐα.
Για τον Τζον Μάλκοβιτς που θα μας σαγηνεύει ξανά σε ένα ρόλο που του πάει γάντι, αυτόν του κατά συρροή δολοφόνου.
Γιατί απλώς παίζει ο Μάλκοβιτς στην Κύπρο.
Γιατί οι Κύπριοι θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά μια κορυφαία, παγκοσμίου φήμης προσωπικότητα, με εξαιρετικό ταλέντο και θα δούμε πώς τα πάει και στο θέατρο.
Γιατί ίσως μας δίνετε για πρώτη φορά η ευκαιρία να ζήσουμε την εμπειρία ενός τέτοιου είδους παράστασης που συνδυάζει θέατρο, όπερα και ζωντανή μουσική από τη φημισμένη Ορχήστρα της Βιέννης.
Γιατί το έργο είναι βασισμένο στη ζωή του Jack Unterweger, ο οποίος ήταν ένας αγαπητός ποιητής στο βιεννέζικο κοινό, επιτυχημένος συγγραφέας και δημοσιογράφος, αλλά κακόφημος, γυναικοκατακτητής και δολοφόνος που κατηγορήθηκε για τον φόνο μεγάλου αριθμού πορνών στη Βιέννη, το Γκρατζ και την Πράγα. Φυλακίστηκε, του απονεμήθηκε χάρη, κατέφυγε στις ΗΠΑ, όπου συνέχισε τη δράση του. Συνελήφθη στο Μαϊάμι, μεταφέρθηκε στην Αυστρία, κατηγορήθηκε και τελικά αυτοκτόνησε, αφού κρίθηκε ένοχος σε έντεκα υποθέσεις ανθρωποκτονίας.
Για να δείτε ιδίοις όμμασι μια πολυσυζητημένη παραγωγή

ΓΙΑΤΙ ΑΜΦΙΒΑΛΛΟΥΜΕ;
Ίσως μας δυσκολέψει η γλώσσα του έργου, αν δεν υπάρχουν επίτιτλοι στην παράσταση. Και πάλι οι επίτιτλοι ίσως δεν αποδώσουν το ύφος και τη γλώσσα της παράστασης.
Πιστεύουμε ότι ο Μάλκοβιτς λειτουργεί απλά σαν «κράχτης» και το έργο θα μας βαρέσει στο κεφάλι, ειδικά αν δεν αντέχουμε την όπερα και τους συνεχείς μονολόγους.
Πρόκειται για ένα άγνωστο είδος που θα μας ξενίσει.
Είστε ανάποδος, πνεύμα αντιλογίας και δεν αντέχετε τους σταρ, ακόμη και αν είναι εξαιρετικοί ηθοποιοί.
Info: 17/9, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Στρόβολος
Σκηνοθεσία: Μάικλ Στούρμινγκερ. Παίζουν: Τζον Μάλκοβιτς, Μπερνάρντα Μπόρμπο, Λόρα Άικιν κ.ά.
«ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ»Μια συρραφή αποσπασμάτων από τραγωδίες και κωμωδίες Ελλήνων και Ρωμαίων ποιητών (με στοιχεία ρωμαϊκής αρένας) από το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος και τον Σταμάτη Φασουλή.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ;Σας αρέσουν τα grand θεάματα και τα «τρανταχτά» ονόματα.
Πού αλλού θα δείτε υπερπαραγωγή με τόσους καλούς ηθοποιούς μαζεμένους, αλλά και εντυπωσιακές μονομαχίες, ακροβατικά και θεαματικές επιδείξεις με φωτιές;
Ο Σταμάτης Φασουλής που υπογράφει τη σκηνοθεσία, έχει ένα δαιμόνιο ένστικτο για το τι θέλει να δει το κοινό.
Η Νένα Μεντή και η Σοφία Φιλιππίδου είναι ό, τι καλύτερο έχει να επιδείξει σήμερα το ελληνικό θέατρο και είναι απλά απολαυστικές.
ΓΙΑΤΙ ΑΜΦΙΒΑΛΛΟΥΜΕ;Η σύνθεση κειμένων, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, που προϋποθέτει στέρεες φιλολογικές γνώσεις και μεγάλο χρονικό διάστημα έρευνας και προετοιμασίας.
Και μεταφραστής αρχαίων έργων, και δραματουργός και σκηνοθέτης ο Σταμάτης Φασουλής. Πολλές και απαιτητικές ιδιότητες για ένα μόνο πρόσωπο.
Ο παράγων «show» μπορεί να καταπιεί το όποιο καλλιτεχνικό διακύβευμα, με αποτέλεσμα μια παράσταση τουρλού, φαντεζί και φωναχτή. Θα το αντέξουμε τόσο θέαμα ή θα βαρεθούμε;
Info: 23, 24/9, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Στρόβολος
Μετάφραση-Δραματουργία-Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής. Παίζουν: Νένα Μεντή, Σοφία Φιλιππίδου, Νίκος Κουρής, Ελένη Κοκκίδου, Τάνια Τρύπη, κ.ά.
«ΟΘΕΛΛΟΣ» ΤΟΥ ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡΈνα από τα γνωστότερα έργα του Άγγλου θεατρικού συγγραφέα με μοντέρνα ατμόσφαιρα και μουσικές, laptops, μια ημίγυμνη χορεύτρια κι ένα αφαιρετικό σκηνικό σε ένα φιλόδοξο εγχείρημα, με την υπογραφή του Γιώργου Κιμούλη.  

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ;
Γιατί πάντα ο Σαίξπηρ είναι must θεατρικό δρώμενο το καλοκαίρι και ο «Οθέλλος» διαδραματίζεται στην Κύπρο.
Για την Σμαράγδα Καρύδη που θα τη δούμε σε κάτι διαφορετικό, στον τραγικό ρόλο της Δυσδαιμόνας.
Γιατί πάντα η τραγωδία της ζήλειας, της προδομένης εμπιστοσύνης και της εκδίκησης που γεννά ο φόβος του διαφορετικού είναι επίκαιρα.
Για να λύσουμε την απορία μας για το πώς κατάφεραν να συνυπάρξουν, τόσο σκηνοθετικά όσο και υποκριτικά, οι Κιμούλης και Μαρκουλάκης.
Για να μπορούμε μετά να λέμε στους άλλους ότι δεν επιδέχονται λίφτιγκ και εκμοντερνιστικούς πειραματισμούς τέτοια θρυλικά έργα.
Για να δούμε πώς θα είναι ο Κιμούλης μαύρος, αφού θα υποδυθεί τον Οθέλλο.  
ΓΙΑΤΙ ΑΜΦΙΒΑΛΛΟΥΜΕ;Για τον Κιμούλη στον ρόλο του Οθέλλου και τον Μαρκουλάκη, που θα υποδυθεί τον Ιάγο. Μήπως έγινε κάποιο λάθος στη διανομή;
Για τη σκηνοθετική ματιά των δύο ηθοποιών που προσπάθησαν να εκσυγχρονίσουν ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας δραματουργίας, που ίσως τελικά να πρόκειται για βεβήλωση.
Πιστεύετε ότι τα έργα του Σαίξπηρ είναι για κλειστά θέατρα. Τι και αν παίζονταν και παίζονται στο ανοιχτό Globe…
Μήπως να το ξανασκεφτείτε; 
Info: 19, 20/9, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Στρόβολος
21/9, Κηποθέατρο Λεμεσού.
Σκηνοθεσία: Γ. Κιμούλης-Κ. Μαρκουλάκης. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Σμαράγδα Καρύδη, Γωγώ Μπρέμπου, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, κ.ά.
«ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΙΣ ΞΑΝΘΙΕΣ»Η κλασική μουσική κωμωδία της δεκαετίας του ’50 των Τζόζεφ Φιλντς και Ανίτα Λος, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα μιούζικαλ του 20ού αιώνα, σφραγίζοντας την πορεία του αμερικανικού μιούζικαλ. Τώρα θα το δούμε σε κυπριακή παραγωγή από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Όμιλο Λευκωσίας.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ;Γιατί ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος Λευκωσίας και η Ρέα Μαδέλα-Ιωαννίδου μας ξάφνιασαν ευχάριστα πριν από δύο χρόνια με την παραγωγή τους «The Producers».
Η Ρέα Μαδέλα-Ιωαννίδου δεν αστειεύεται, όταν θέτει ψηλά τον πήχη και καλά κάνουμε να μην υποτιμήσουμε το εγχείρημα. Θα διαψευστούμε.
Γιατί η Έλια Ιωαννίδου, που πρωταγωνιστεί δεν ξέρει μόνο να παίζει, να τραγουδά και να χορεύει αλλά και να χορογραφεί.
Γιατί σπάνια έχουμε την ευκαιρία στην Κύπρο να παρακολουθήσουμε άρτιες ανεξάρτητες παραγωγές και μάλιστα μιούζικαλ.
Γιατί η παράσταση φέρει την υπογραφεί του Βασίλη Μυριανθόπουλου.
ΓΙΑΤΙ ΑΜΦΙΒΑΛΛΟΥΜΕ;Δεν αντέχετε τις μουσικοχορευτικές παραστάσεις και γκρινιάζετε.
Υποτιμούμε συνήθως τις κυπριακές παραγωγές και δικαιωνόμαστε τελικά.
Δεν πιστεύουμε ότι κάποια άλλη μπορεί να έχει το νάζι της Μέριλιν.
Info: 26/9, Παττίχειο Αμφιθέατρο Λάρνακας
28/9, Κηποθέατρο Λεμεσού.
30/9, 1/10, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Στρόβολος
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μυριανθόπουλος. Παίζουν: Έλια Ιωαννίδου, Λευτέρης Σαλωμίδης, Αντώνης Λαπηθιώτης, Διομήδης Κοφτερός, Έλενα Παπαδοπούλου κ.ά.
«ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ, 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ» Μια μουσική παράσταση με τους Μαρία Φαραντούρη και Αλκίνοο Ιωαννίδη, αφιερωμένη στον κορυφαίο Έλληνα ποιητή και στιχουργό που ενέπνευσε τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο αλλά και πολλούς από τη νεότερη γενιά που ακολούθησαν το παράδειγμά τους.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ;Λαχταράτε να ακούσετε τη μελοποιημένη ποίηση του μοναδικού Νίκου Γκάτσου.
Γιατί η Μαρία Φαραντούρη δεν είναι απλώς μία τραγουδίστρια, αλλά πλέον είναι η φωνή που έδωσε ζωή στα τραγούδια των μεγαλύτερων Ελλήνων συνθετών με παγκόσμια φήμη και εμβέλεια.
Γιατί ο Αλκίνοος Ιωαννίδης είναι μαγευτικός και θα τον δούμε σε μια διαφορετική ερμηνευτική προσπάθεια, που σίγουρα θα μας συνεπάρει.
Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να δούμε τη συνύπαρξη δύο σπουδαίων ερμηνευτών, να τιμούν ένα ποιητή όπως τον Γκάτσο με μουσικές Χατζιδάκη, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Μούτση κ.ά.
ΓΙΑΤΙ ΑΜΦΙΒΑΛΛΟΥΜΕ;Φοβάστε την πολλή «κατάθεση ψυχής» που συνήθως ελλοχεύει σε τέτοιες αφιερωματικές προσπάθειες.
Δεν ανέχεστε να αγγίξει κανένας τον Γκάτσο.
Δεν σας αρέσουν τέτοιου είδους μνημόσυνα, σας καταθλίβουν.
Φοβάστε ότι η Φαραντούρη θα σας προκαλέσει νύστα.
Info: 2/9, Σκαλί Αγλαντζιάς
3/9, Κηποθέατρο Λεμεσού
ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ >Τα «Κύπρια 2011» θα κάνουν πρεμιέρα με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου και τις συναυλίες της με τίτλο «Με νεανικό πάθος», οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και την πρώτη Συμφωνία του Gustav Mahler την οποία έγραψε στα 24 του χρόνια, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον θάνατό του.
1/9, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 2/9, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας.
>Σύγχρονος χορός με την παράσταση «Waltz» του Κύπριου χορογράφου Φώτη Νικολάου και την ομάδα θεάτρου-χορού «Χ – ΙΤ» οι συντελεστές της οποίας ο κάθε ένας με τη δική του τέχνη προσπαθούν να δημιουργήσουν μια καινούργια γλώσσα επικοινωνίας με το κοινό.
10/9, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 12/9, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας,15/9, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου
>Με τη γνωστή οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Ο Βαφτιστικός» δίνει το παρών της στα «Κύπρια 2011», η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Η οπερέτα αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα της ελληνικής λυρικής δημιουργίας.
14/9, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 15/9, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 16/9, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας.
>Μια βραδιά όπερας θα μας χαρίσει η Ορχήστρα Δωματίου Quattro Πράγας η οποία θα παρουσιάσει δύο μικρές όπερες Wolfgang Amadeus Mozart, «The Impressario» και την «Prima la Musica e poi le Parole» του Mario Salieri.
18/9, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20/9, Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, Πάφος, 20/9, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.
>Ο Λαογραφικός Ομιλος Λεμεσού θα παρουσιάσει την παράσταση «Σταυροδρόμια: Από τη Θράκη και τον Πόντο ίσαμε την Κύπρο – Από την παράδοση στο ρεμπέτικο» το οποίο αποτελεί ένα δρώμενο, εμπνευσμένο από την παράδοση του ελληνικού τραγουδιού και μουσικής.
24/9, Κηποθέατρο Λεμεσού, 25/9, Σκαλί Αγλαντζιάς.
>«Χαρτογραφώντας τον άνεμο» τιτλοφορούνται οι παραστάσεις σύγχρονου χορού της χορογράφου Alexandra Waierstall και της ομάδας της «Noema Dance Works». Το έργο αποτελεί τη συνέχεια έρευνας της χορογράφου που αφορά τις κλιματικές αλλαγές.
26/9, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 29/9, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός.
Info Ταμεία προπώλησης εισιτηρίων>Λευκωσία, Κινηματοθέατρο Παλλάς, 22410181
>Λάρνακα, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 22665795
>Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, 77777745/ Κηποθέατρο Λεμεσού, 25582268
>Πάφος, Κέντρο Εξυπηρέτησης και Πληροφόρησης Πολιτών, 80008181
Τιμές εισιτηρίων: 10-15 ευρώ / Για τις παραστάσεις τις Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου και Νέων 7-10 ευρώ
Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 20.30.
www.kathimerini.com.cy από το περιοδικό "Κ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου