Άρχισαν οι εγγραφές στο εργαστήρι Σεπτέμβριος 2013

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013

Δεκατέσσερα Νέα Κυπριακά Θεατρικά Έργα στα πλαίσια του προγράμματος PLAYΤο Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και
ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
σας προσκαλούν στην παρουσίαση, σε μορφή σκηνοθετημένων αναλογίων,
14 ΝΕΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
με την αφιλοκερδή συμμετοχή πληθώρας καλλιτεχνών του θεάτρου
τα οποία αποτελούν την κορύφωση του προγράμματος «PLAY».

* * * * * * * * * * * * * *

Θεατρικά Αναλόγια
Δεκατέσσερα Νέα Κυπριακά Θεατρικά Έργα
στα πλαίσια του προγράμματος PLAY
Νέα Σκηνή ΘΟΚ (χώρος παλαιού ΓΣΠ)
Σάββατο 23,  Κυριακή 24, Σάββατο 30 Νοεμβρίου και Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες στο τηλ 77772717


Η πρώτη διοργάνωση του Προγράμματος PLAY φτάνει στην κορύφωσή της αυτό το μήνα. Ο θεατρικός κόσμος της Κύπρου ενώνεται και προχωρά στη διοργάνωση σκηνοθετημένων αναλογίων δεκατεσσάρων νέων έργων κυπρίων συγγραφέων, στα πλαίσια του προγράμματος PLAY που διοργανώνεται από το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Τα σκηνοθετημένα αναλόγια θα παρουσιαστούν στη Νέα Σκηνή (Θέατρο ΘΟΚ) στις 23, 24, 30 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου 2013, σε πρωινές και απογευματινές αναγνώσεις.

Με μεγάλη προθυμία άνθρωποι του θεάτρου και θεατρικά σχήματα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΔΙΘ και του ΘΟΚ για να συμμετάσχουν εθελοντικά στην προσπάθεια στήριξης του Κυπριακού έργου και να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αναλαμβάνοντας την παρουσίαση σε σκηνοθετημένο αναλόγιο, ενός από τα έργα που έχουν επιλεγεί.

Στόχος των σκηνοθετημένων αναλογίων είναι η πραγματοποίηση μιας γιορτής του κυπριακού έργου, όπου οι άνθρωποι του θεάτρου αλλά και το ευρύ κοινό θα έχουν την ευκαιρία για μια πρώτη επαφή με τα έργα του PLAY, αλλά πρωτίστως η επιλογή κυπριακών έργων από όσο το δυνατό περισσότερες θεατρικές ομάδες για ανέβασμα των έργων μέσα στο 2014.

Στα θεατρικά αναλόγια θα παρουσιαστούν έργα των συγγραφέων: Γιάννη Αγησιλάου, Σοφοκλή Βέργου, Αντώνη Γεωργίου, Χαράλαμπου Γιάννου, Ελένης Κοσμά και Κορίνας Κονταξάκη, Κώστα Μαννούρη, Άννας Μαραγκού, Αντρέα Νικολαΐδη, Μάριου Νικολάου, Μελίνας Παπαγεωργίου, Μαρίας Παύλου, Δέσποινας Πυρκεττή, Άντη Ροδίτη και Κυριάκου Σπαρτιάτη.

Στη διαδικασία επιλογής των έργων αλλά και της επεξεργασίας που έτυχαν από τους ίδιους τους συγγραφείς, εργάστηκε μια ομάδα συμβούλων θεατρικής γραφής αποτελούμενη από τους Μαγδαλένα Ζήρα, Μαρία Καρσερά, Λέα Μαλένη, Αλεξία Παπαλαζάρου, Αντώνη Σολωμού, Αιμίλιο Χαραλαμπίδη.

Τα σχήματα/σκηνοθέτες που συμμετέχουν στο αναλόγιο είναι  το Θέατρο Ένα (Ανδρέας Αραούζος), η ΕΘΑΛ (Μηνάς Τίγκιλης, Λουκάς Ζήκος), το Θέατρο Σκάλα (Μόνικα Μελέκκη), η ομάδα OpenArts (Αθηνά Κάσιου), η ομάδα RooftopTheatre (Ελλάδα Ευαγγέλου), η Μαρία Μανναρίδου Καρσερά, ο Διομήδης Κουφτερός, ο Μάριος Μεττής, ο Ευριπίδης Δίκαιος, η Αλεξία Παπαλαζάρου, το TheatroTranscendental, η Λέα Μαλένη και ο Λέανδρος Ταλιώτης.
           
Το PLAY είναι  μια συνδιοργάνωση του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, που έχει ως στόχο την καλλιέργεια του πεδίου της θεατρικής γραφής στην Κύπρο. Η ιδέα γεννήθηκε πριν από δύο χρόνια, και είχε πάντα σαν πυξίδα την ενδυνάμωση και ενίσχυση της ντόπιας θεατρικής ταυτότητας. Μέσα από το PLAY επιχειρείται μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση του Κυπριακού θεατρικού έργου καθώς και μια ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ της κυπριακής θεατρικής παραγωγής και της συγγραφικής κοινότητας. 

Για τους διοργανωτές τα αποτελέσματα της πολύμηνης διαδικασίας εξέλιξης των έργων υπήρξαν εξαιρετικά διαφωτιστικά και θετικά για το πεδίο της θεατρικής γραφής, με πολύ ελπιδοφόρα δείγματα από πρωτοεμφανιζόμενους και μη συγγραφείς. Ελπίζουμε ότι με αυτή την πρώτη διοργάνωση του PLAY θα τεθούν οι βάσεις για μια αναβάθμιση του Κυπριακού έργου και της αξίας του.


ΩΡA ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 23/11/2013
ΚΥΡΙΑΚΗ 24/11/2013
9.00π.μ.
Γκρόσσκνεχτ,
Άντη Ροδίτη
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αραούζος (Θέατρο ENA)
Ο Σημαδεμένος,
Μαρίας Παύλου
Σκηνοθεσία: Λέα Μαλένη
11.30π.μ.
Οι Κόρες των Ποιητών,
Σοφοκλή Βέργου
Σκηνοθεσία: Μαρία Καρσερά
Sommerfugl,
Δέσποινας Πυρκεττή
Σκηνοθεσία: Μόνικα Μελέκη (Θέατρο ΣΚΑΛΑ)
2.30μ.μ.
Μεσοπάτωμα,
Μελίνας Παπαγεωργίου
Σκηνοθεσία: Αθηνά Κάσιου (OPEN ARTS)
Ουράνια Κλίμακα
Κυριάκου Σπαρτιάτη
Σκηνοθεσία: Λουκάς Ζήκος (ΕΘΑΛ)
5:00μ.μ.
Game Over,
Αντρέα Νικολαΐδη
Σκηνοθεσία: Ελλάδα Ευαγγέλου (Rooftop Τheatre)
--

ΩΡA ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 30/11/2013
ΚΥΡΙΑΚΗ 1/12/2013
9.00π.μ.
--
Απόψε θα πετάξω την τέφρα σου!
Κώστα Μαννούρη
Σκηνοθεσία: Αλεξία Παπαλαζάρου -
11.30π.μ.
Ποιο Σώμα;
Κορίνας  Κονταξάκη & Ελένης Κοσμά
Σκηνοθεσία: Θέατρο ΤRΑNSCEDENTAL
La Belotte,
Αντώνη Γεωργίου
Σκηνοθεσία: Ευριπίδης Δίκαιος
2.30μ.μ.
Ο Διάδρομος,
Άννας Μαραγκού
Σκηνοθεσία: Μηνάς Τίγκιλης (ΕΘΑΛ)
Καρντάς, αδελφέ μου
(νέα εκδοχή),
Γιάννη Αγησιλάου
Σκηνοθεσία: Λέανδρος Ταλιώτης
5:00μ.μ.
The Second Birth Project,
Μάριου Νικολάου
Σκηνοθεσία: Διομήδης Κουφτερός
Ο Σκύλος που καπνίζει, Χαράλαμπου Γιάννου
Σκηνοθεσία: Μάριος Μεττής

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου