Άρχισαν οι εγγραφές στο εργαστήρι Σεπτέμβριος 2013

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Το αρχαίο θέατρο και η Κύπρος


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεατρικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου διοργανώνουν συμπόσιο με τον τίτλο Το αρχαίο θέατρο και η Κύπρος το Σάββατο  19  και την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011 στην Αίθουσα Ανδρέας Πατσαλίδης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου. Το Συμπόσιο στηρίζουν η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο, το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, το Θέατρο Ένα, το Θέατρο Σκάλα και το Σατιρικό Θέατρο. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. 

Παράλληλα, στο πλαίσιο του συμποσίου διοργανώνεται για πρώτη φορά έκθεση θεατρικής αφίσας από παραστάσεις αρχαίου δράματος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Τα εγκαίνια  της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 19 Νοεμβρίου και ώρα 19.00, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης μέρας του συμποσίου.  Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι από 19 - 27 Νοεμβρίου 2011 και θα είναι ανοικτή για το κοινό Δευτέρα με Κυριακή (εκτός τραπεζικών αργιών) 10.00-19.00.
Το συμπόσιο, προϊόν ευρείας σύμπραξης ακαδημαϊκών και πολιτιστικών οργανισμών που στηρίζουν τη σπουδή και την πρακτική του θεάτρου στην Κύπρο, αποτελεί μια από τις πλέον συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν να μελετηθούν πτυχές της θεατρικής δραστηριότητας στην αρχαία Κύπρο αλλά και της πρόσληψης του αρχαίου θεάτρου στη σύγχρονη θεατρική δημιουργία. Ανάμεσα στους συνέδρους συγκαταλέγονται διακεκριμένοι ειδικοί από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, πανεπιστημιακοί καθηγητές αλλά και άνθρωποι του θεάτρου, οι οποίοι θα καταπιαστούν με ζητήματα θεατρικής αρχαιολογίας, φιλολογίας και θεατρολογίας.   Πιο συγκεκριμένα οι ομιλητές θα εξετάσουν θέματα σχετικά με τους Κύπριους δραματικούς συγγραφείς της αρχαιότητας και άλλους Διονυσιακούς τεχνίτες και την χρήση και κατασκευή των αρχαίων θεάτρων στην Κύπρο καθώς και με ζητήματα που αφορούν στη σύγχρονη πρόσληψη του αρχαίου θεάτρου στο νησί: ζητήματα παρουσίασης των έργων για ένα σύγχρονο κοινό, η συμβολή της Κύπρου στην παρουσίαση των έργων και η ανάδειξη των λιγότερο γνωστών έργων, αναγνώσεις και παρουσιάσεις των έργων επηρεασμένες από τη σύγχρονη Κυπριακή ιστορία και άλλα.  Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου την τιμητική εναρκτήρια ανακοίνωση (keynote address) θα εκφωνήσει ο Καθηγητής Richard Green, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Sydney, ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολόγους του αρχαιοελληνικού θεάτρου τα τελευταία πενήντα χρόνια. Μεταξύ των λοιπών δραστηριοτήτων του ο Καθηγητής Green ηγείται της αρχαιολογικής αποστολής που ανασκάπτει το θέατρο της Πάφου (The University of Sydney Archaeological Excavations of the Paphos Theatre Site).
Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου θα λάβουν χώρα (α) βιωματικά εργαστήρια με θέμα το αρχαίο δράμα από την Ομάδα Μίτος με τίτλο «Λόγος και χειρονομία» και από τον ηθοποιό Μάριο Ιωάννου με τίτλο «Γυναικείες φιγούρες στον Ευριπίδη»· (β) συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα “Η συμβολή των κυπριακών παραστάσεων στην ερμηνεία του αρχαίου δράματος” και συνομιλητές τους Βαρνάβα Κυριαζή, Νεόφυτο Νεοφύτου, Νίκο Χαραλάμπους και Άντη Παρτζίλη.

Για δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 15/11/2011 στο 22 12 8114.

Πρόγραμμα Συμποσίου

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 Νοεμβρίου

09.30-10.00 Εγγραφή

10.00-10.30 Χαιρετισμοί

10.30-10.45 Αντώνης Τσακμάκης (Πανεπιστήμιο Κύπρου)
Η Κύπρος και το αρχαίο θέατρο: μια σύντομη εισαγωγή


10.45-11.25 Richard Green (Πανεπιστημίου του Sydney)
Establishing the ancient background

11.25-11.45 Συζήτηση / Ερωτήσεις

11.45-12.00 Διάλειμμα

12.00-12.20 Σοφία Ανεζίρη  (Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Κύπρος και Διονυσιακοί Τεχνίτες


12.20-12.40 Βάιος Λιάπης (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου)
Σώπατρος ο Πάφιος ή ο Φάκιος;

12.40-13.00 Συζήτηση / Ερωτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου