Άρχισαν οι εγγραφές στο εργαστήρι Σεπτέμβριος 2013

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Eκθεση αφίσας παραστάσεων αρχαίου δράματος του ΘΟΚ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου διοργανώνει μαζί με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου έκθεση αφίσας παραστάσεων αρχαίου δράματος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Τα εγκαίνια  της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 19 Νοεμβρίου και ώρα 19.00. 

Η έκθεση πλαισιώνει το Συμπόσιο Το αρχαίο θέατρο και η Κύπρος (Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011) το οποίο διοργανώνεται  από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεατρικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Το Συμπόσιο στηρίζουν η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο, το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, το Θέατρο Ένα, το Θέατρο Σκάλα και το Σατιρικό Θέατρο. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης μέρας του συμποσίου

Η έκθεση αποτελεί μια συγκινητική διαδρομή στην πορεία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου στο αρχαίο δράμα με αφίσες από παραστάσεις του 1972 μέχρι την τελευταία του 2011.  Πρόκειται για παραστάσεις τραγωδίας και κωμωδίας που δόθηκαν στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, στο Κούριο, στην Επίδαυρο κ.ά. και άφησαν την σφραγίδα μιας μικρής αλλά δραστήριας χώρας στην πρόσληψη του αρχαίου δράματος. Όπως σημειώνει η θεατρολόγος Άντρη Χ. Κωνσταντίνου: «Οι πρώτες απόπειρες του ΘΟΚ στο αρχαίο δράμα (Αγαμέμνων, Αίας) είχαν ακαδημαϊκή διάθεση, αλλά η καθιέρωση του Οργανισμού στο χώρο του αρχαίου δράματος, τη δεκαετία του 1980, με τη συμμετοχή του στο φεστιβάλ Επιδαύρου, χαρακτηρίζεται από πειραματισμό και ευρύτητα αναζητήσεων. Έτσι, παραδόξως, από την μικρή Κύπρο – γεωγραφικά απομακρυσμένη από τα πνευματικά κέντρα του ελληνικού χώρου αλλά και της Ευρώπης – φθάνουν στο φεστιβάλ Επιδαύρου τολμηρές προτάσεις. Ίσως ακριβώς αυτή η απόσταση να κράτησε τους καλλιτέχνες του νησιού μακριά από τον ακαδημαϊσμό. Προς την ίδια κατεύθυνση, συνέβαλε και η θητεία πολλών απ’ αυτούς στο Θέατρο Τέχνης.»
Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι από 19 - 27 Νοεμβρίου 2011 και θα είναι ανοικτή για το κοινό Δευτέρα με Κυριακή (εκτός τραπεζικών αργιών) 10.00-19.00.  Είσοδος ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου